FREKVENSOMFÅNG
Expedition till kroppens inre och yttre atmosfär

MATTI KALLIOINEN


22892058266_fd38b9c855_h

(Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum)


Om konsten:
Verket Frekvensomfång består av en hammock med 15 vibrerande motorer
vars frekvenser skiftar enligt en viss sekvens. Detta utgör en fyra minuter lång resa genom den egna kroppen.
Färden går genom en djungel av vågrörelser via snåriga disharmoniska tillstånd till harmoniska ”platåer” där det är vilsamt att vara, och tystnader där efterklangen känns i kroppen. Svaga luftströmmar mot ansiktet accentuerar känslan av skiftande atmosfärer. Upplev verket i ett tillstånd av avslappning och koncentration.
Slå dig ned och tryck på startknappen på höger armstöd. Efter sju sekunder startar sekvensen.

23062427915_b42df513b1_h
Syntolkning: En enmanshammock i sin blanka silverställningen klädd med svart stolstyg står i ett hörn. Undertill vid dess vita fötter skymtar en trälåda med elledningar. Hammockens svarta tak är draperat med ett svart genomskinligt tyg, likt ett svart myggnät. Nätet har dragits undan till en öppning för att välkomna besökare att slå sig ned. Väl på plats, går det att dra för tyget för egen upplevelse i hammockens mörker.  

(Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum)

Om konstnären:
Matti Kallioinen arbetar ofta med multisensoriska verk där rörelse, ljud och ljus samverkar till en helhetsupplevelse. Med enkla tekniska lösningar skapar han händelseri tid och rum som i huvudsak är abstrakta, men som pekar mot en djupt rotad ordlös förståelse (som t.ex. musik). I Kännbart har Matti undersökt om det är möjligt att närma sig någon form av abstrakt dramatik enbart via känselsinnet? I vilken mån är musikaliska begrepp som harmoni/disharmoni relevanta för haptiskt överförda vibrationer?

matti_001

(work in progress. Foto: Matti Kallioinen)


Mer:
Ovanstående text på teckenspråk: Vimeo-länk >>
Lyssna på ovanstående text: Frekvensomfång