SÖK

NADJA EKMAN

med Walter Enqvist
och Maj-Sofie Enqvist

Nadja-Ekman-work-in-progress

(work in progress. Foto: Nadja Ekman)

Om konstverket:
I verket Sök blickar vi in i en svartbränd skog. Vi betraktar landskapet, men där finns också en ung kvinna som i sin tur betraktar oss. Kanske når hon oss i högre grad än vi når henne, för vi känner doften av hennes buketter av citronmeliss och det är hennes hundar som upptar platsen i mossan som vi vill gå på. Välkommen att ta del av hennes värld, med alla sinnen.

22441221213_d30d382a76_h
Syntolkning: Ett fotografi från en utbränd skog är överförd till en 3 meter lång och 2 meter hög tygtavla som står mot en vägg. Tavlans himmel skiftar i blåa nyans och ses mellan de utbrända stammarna och grenarna. En höstlik orange mossa täcker marken där det också växer knippen av cironmeliss. En kvinna står centrerad i mänsklig storlek och betraktar dig. Hon har riktigt hår och kläder och håller knippen med citronmeliss i var hand. Från hennes läderbälte skjuter koppel ut som är sammanlänkta med fyra hundar som befinner sig på mossbädden framför henne. Hundarna varierar i storlek och material. Två hundar går lösa, i framkant – sökandes efter citronmeliss.

(Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum)

Om konstnärerna:
Nadja Ekman arbetar med fotografi, rörlig bild och installationer. Med ett närmast fenomenologiskt förhållningssätt undersöker hon gränsen mellan det synliga och det som inte syns, mellan det imaginära och det vi kan erfara med våra sinnen.
För detta verk har Nadja samarbetat med Maj-Sofie och Walter Enqvist. De har utforskat hur fotokonst kan växa till något helt annorlunda. Walter och Maj-Sofie är medlemmar i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening (SKKF) och arbetar främst med taktila material som trä, metall och tovad ull.2015-11-05-10.18.56

2015-11-05-10.43.55

2015-11-07-10.21.29

(Foto, samtliga ovan: Annika Ottander)


Mer:
Ovanstående text på teckenspråk: Vimeo-länk >>
Lyssna på ovanstående text: Sök
Konstnärens hemsida: http://nadjaekman.com/