Allt om plötslig hörselnedsättning samt plötslig dövhet

I den här artikeln pratar vi mer om både plötslig hörselnedsättning samt plötslig dövhet, som båda är två allvarliga medicinska diagnoser.

Vad är plötslig hörselnedsättning?

Plötslig hörselnedsättning innebär att den drabbade förlorat stora delar av sin hörsel på minst ett öra. Plötslig hörselnedsättning är i regel lika allvarligt i jämförelse med plötslig dövhet, och ska alltid tas på minst lika stort allvar.

Om du upplever plötslig hörselnedsättning ska du skyndsamt ta dig till en akutmottagning.

Vad är plötslig dövhet?

Plötslig dövhet innebär att den drabbade förlorat hörseln helt i minst ett öra. Det är i sin tur läkaren som avgör huruvida tillståndet ska diagnostiseras som plötslig dövhet eller plötslig hörselnedsättning, och detta med hjälp av ett hörseltest.

Notera att plötslig dövhet och plötslig hörselnedsättning ofta används synonymt, trots det faktum att begreppen har två olika innebörder. Under den återstående delen av artikeln använder vi oss av begreppet plötslig dövhet som ett samlingsbegrepp för de båda tillstånden.

 

Läs mer: Så fungerar taktila hjälpmedel

Vad händer när man drabbas av plötslig dövhet?

När du drabbas av plötslig dövhet hör du nästan alltid ett ”pop”-liknande ljud, varpå din hörsel försvinner helt i ett eller båda öronen. Det är dock vanligast att plötslig dövhet enbart drabbar ett av dina öron, och tillståndet beror på kommunikationsproblem mellan ditt nervsystem och ditt inneröra.

8 faktorer som kan orsaka plötslig dövhet

  1. Sinusinfektioner
  2. Öronproppar
  3. Infektioner
  4. Autoimmuna sjukdomar
  5. Huvudtrauma
  6. Cellgiftsbehandlingar
  7. Problem med blodcirkulationen
  8. Neurologiska sjukdomar, likt MS

Hur behandlar man plötslig dövhet?

Om läkaren inte vet vad grundproblemet är, är det brukligt att du blir behandlad med kortikosteroider som reducerar svullnaden i dina öron. För cirka 10 år sedan behandlades man med kortikosteroider i tablettform, men numera är det vanligare att få kortikosteroider via en spruta.

Hur vanligt är det att återhämta sig från plötslig dövhet?

Som Hearing Consultants förtydligar får mellan 32 och 79 procent av alla som drabbats av plötslig dövhet tillbaka sin hörsel utan att en behandling behöver utföras. Om du återhämtar dig från plötslig dövhet är det vanligt att du gör så inom två veckor.

Om tillfrisknandet dröjer längre än så är dina chanser för en total återhämtning betydligt mindre, och utöver detta är plötslig dövhet tillsammans med yrsel särskilt allvarligt.

Vad händer om man inte får tillbaka sin hörsel?

Hörapparater samt hörselimplantat utgör två effektiva hjälpmedel som kan få patienter som drabbats av plötslig dövhet att åtminstone få tillbaka stora delar av sin hörsel. Men om den plötsliga dövheten förblir permanent ska man inte heller misströsta.

Detta då till och med dövblinda kan kommunicera på ett effektivt sätt, vilket de bevisade i Projekt Kännbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *