Så gör du för att lära dig teckenspråk

I den här artikeln pratar vi mer om hur du kan lära dig teckenspråk, då det är en mycket viktig kommunikationsform som alla åtminstone bör ha en grundläggande förståelse för. Teckenspråk är dessutom ett utmärkt komplement för traditionella taktila hjälpmedel.

5 sätt att lära sig teckenspråk

  1. Gå med i en lärogrupp: Med teckenspråk som fokusämne.
  2. Titta på videor online: På Youtube finns utmärkta instruktionsvideor med experter.
  3. Ta en kurs i teckenspråk: På exempelvis Medborgarskolan.
  4. Skaffa en privatlärare: Som är pedagogisk och expert på att lära ut teckenspråk.
  5. Använd en applikation på din smartphone: För exempelvis iOS eller Android.

Nedan pratar vi mer om de inlärningsmetoder för teckenspråk som precis nämnts i större detalj.

1. Lär dig teckenspråk i en lärogrupp

I större städer erbjuds i regel studiegrupper med fokus på att lära ut teckenspråk. I många fall är dessa kostnadsfria, då de drivs av frivilliga. Att lära sig teckenspråk med hjälp av en studiegrupp kräver dock hård disciplin, då det är viktigt att du utvecklas i samma takt som de övriga deltagarna.

2. Lär dig teckenspråk genom att titta på videor

Youtube är en guldgruva för personer som vill lära sig nya saker, och perfekta videor om teckenspråk är inte heller någon bristvara. I videon nedan visar instruktören Josefine Sandberg grunderna inom det svenska teckenalfabetet. Hon erbjuder även fortsättningskurser som även de är kostnadsfria.

3. Lär dig teckenspråk genom att delta på en kurs

På exempelvis Medborgarskolan kan du anmäla dig för kurser inom teckenspråk. På Medborgarskolan finns det allt ifrån nybörjarkurser till mer avancerade kurser inom teckenspråk, och en genomsnittligt omfattande kurs tar cirka 8 timmar och kostar i genomsnitt cirka 1 500 kronor.

4. Lär dig teckenspråk genom att skaffa en privatlärare

Om du ämnar lära dig teckenspråk av en expert är det en bra idé att söka efter privatlärare online. En privatlärare som är expert på teckenspråk kostar i regel cirka 250 kronor per timme, vilket medför att den totala kostnaden blir omfattande då det tar många timmar att lära sig teckenspråk.

Du ska även ha i åtanke att amerikanska privatlärare i regel inte kan lära dig det svenska teckenspråket, så en svensk instruktör är lite av ett måste.

5. Lär dig teckenspråk med hjälp av en applikation

Det finns ett flertal applikationer som är utmärkta resurser för att du ska få möjlighet att lära dig teckenspråk på ett effektivt sätt. För Android är applikationen Teckenspråkslexikon ett mycket bra val, och för iOS är Svenskt teckenspråkslexikon ett populärt val.

De läroappar som precis nämnts är båda kostnadsfria.

Hur lång tid tar det att lära sig teckenspråk?

Det tar cirka 60 till 90 timmar att kunna behärska grunderna i det svenska teckenspråket. Men teckenspråk skiljer sig dock från nation till nation och är därmed mer eller mindre komplexa, med en olik inlärningsperiod som följd. Att lära sig teckenspråk går dock relativt fort.

I synnerhet i jämförelse med den tidsperiod som krävs för att man ska hinna lära sig grunderna i ett talat språk, som i regel ligger på tre till sex månader.

Tips: Lär dig mer om teckenspråk för barn

Vad kostar det att lära sig teckenspråk?

En kostnad på från 0 till cirka 5 000 kronor är bruklig, men den exakta kostnaden beror alltid på det lärosätt som tillämpas. Om du exempelvis anlitar en privatlärare kan kostnaden med enkelhet uppnå över 10 000 kronor, men om du i stället lär dig teckenspråk via Youtube förblir utbildningen gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *